Κυριολεκτική αφαίμαξη προκαλεί στους Έλληνες η υπάρχουσα ακρίβεια και ιδιαίτερα η αύξηση της τιμής των καυσίμων. Αυτό προκύπτει και από το αποτέλεσμα των συγκριτικών στοιχείων που συνδέουν τον μηνιαίο μισθό με ένα γεμάτο ρεζερβουάρ καυσίμων ( 60 λίτρα ή 16 γαλόνια), όπου η Ελλάδα κατέχει την πλέον αρνητική θέση μεταξύ των χωρών που εμφανίζονται.
Και να σκεφτεί κανείς πως ως μέσος μηνιαίος μισθός δεν θεωρείται το καθαρό μηνιαίο εισόδημα αλλά ένας αριθμός που προκύπτει από το ετήσιο κατά κεφαλήν εισόδημα της χώρας διά των 12 μηνών του χρόνου. Τα στοιχεία και ο πίνακας προέρχονται από την ιστοσελίδα statista.com.
Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, με ένα «πλασματικό» μέσο εισόδημα που ανέρχεται στα 2.267 δολάρια το μήνα, οι κάτοικοι της Ελλάδας θα έπρεπε να πληρώσουν περίπου το 6% του μέσου μηνιαίου μισθού τους για να γεμίσουν το ρεζερβουάρ των αυτοκινήτων τους, λόγω της αύξησης των τιμών που συνδέεται με τη συνεχιζόμενη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αυτό είναι το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ όλων των χωρών του ΟΟΣΑ. Ακόμη και με τις Ηνωμένες Πολιτείες που βλέπουν υψηλές τιμές – άνω των 4 $ ανά γαλόνι την περασμένη εβδομάδα – η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται στην τελευταία θέση όσον αφορά το μέσο μηνιαίο μερίδιο μισθού που απαιτείται για έναν πλήρη ανεφοδιασμό, όπως δείχνει το διάγραμμα.
Σύμφωνα με συνδυασμένα στοιχεία από τον ΟΟΣΑ και το GlobalPetrolPrices.com, οι Αμερικανοί έπρεπε να πληρώσουν το 1,2 τοις εκατό του μέσου μηνιαίου μισθού της χώρας για 16 γαλόνια βενζίνης στις αντλίες. Ενώ ο βόρειος γείτονάς τους Καναδάς εμπίπτει στην ίδια κατηγορία με 1,9%, ο βορειοαμερικανικός εταίρος τους στη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου, το Μεξικό, είχε ένα από τα υψηλότερα μερίδια μέσου μηνιαίου εισοδήματος που απαιτείται για να γεμίσει μια δεξαμενή 60 λίτρων ή 16 γαλονιών με 4,8%.
Αυτή η ανισότητα μπορεί εν μέρει να εξηγηθεί από τη γενική κατάσταση του πλούτου και τις αγορές εργασίας στις αντίστοιχες χώρες, καθώς και από την ικανότητά τους να παράγουν οι ίδιες καύσιμα, όπως συμβαίνει με τον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Έτσι, ενώ οι κάτοικοι της Δανίας έπρεπε να πληρώσουν κατά μέσο όρο 2,4 $ ανά λίτρο οκτανίων 95 στην αντλία στις 7 Μαρτίου, ένα γεμάτο ρεζερβουάρ θα ανερχόταν μόνο σε περίπου το 3% του μέσου μηνιαίου μισθού των περίπου 4.900 $.
Και να σκεφτεί κανείς πως ο μέσος μηνιαίος μισθός στην Ελλάδα δεν είναι 2.267 $, το μήνα όταν καλούνται να πληρώσουν περίπου 2,1€ το λίτρο ή πάνω από 120 € τα 60 λίτρα, αλλά συχνά ανέρχεται σε έξι έως οκτώ εκατοντάδες ευρώ, κάτι που ανεβάζει την αφαίμαξη σε ποσοστά όχι απλά απαγορευτικά αλλά… εγκληματικά!